Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

„ROMA PRIDE“

Nevladina fondacija Građanska alijansa (GA) održala je 1. oktobra, akciju „Živa biblioteka" u okviru Evropskog antirasističkog pokreta (EGAM http://www.egam.eu) „Roma Pride", u saradnji sa NVO Mladi Romi, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) i NVO Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca".

Događaj je održan u EU info centru u Podgorici.

roma-pride

Ovo je sedma godina zaredom da se širom Evrope održava „Roma Pride". Ove godine, „Roma Pride" se održava u deset evropskih država. Inicijativa koja okuplja Rome i ne-Rome, predstavlja političku i kulturnu platformu koja skreće pažnju javnosti na probleme sa kojima se romska zajednica suočava širom Evrope. Ovo je takođe prilika da se manifestuje i podijeli bogatstvo romske kulture i doprinos Roma evropskoj istoriji.

roma-pride2

U okviru akcije "Živa biblioteka" u Crnoj Gori, građani su imali priliku da razgovaraju sa Romima i čuju od njih kakvi su bili slučajevi diskriminacije sa kojima su se suočavali, o uspjesima, ciljevima i potrebama koje imaju. Cilj ove akcije bio je da se kroz upoznavanje Roma smanji etnička distanca i predrasude koje su u našem društvu izražene. Komšije, saradnici, prijatelji često ne znaju kakva su iskustva kroz koje su prolazili njihovi komšije, saradnici, prijatelji Romi i ovakvi susreti su prilika da se upoznaju. Na skupu je ocijenjeno da je potrebno još ovakvih aktivnosti.

„Roma Pride" ove godine se održava u Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Makedoniji, Moldaviji, Holandiji i Ukrajini.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa