Građanska alijansa

 • KONKURS ZA XVI GENERACIJU ŠDR

  Škola demokratskog rukovođenja poziva zainteresovane kandidate/kinje da se prijave za učešće u godišnjem programu ŠDR-a u 2018. godini. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • POTRAGOM ZA LJUDSKIM PRAVIMA SVE DO BERLINA

  U znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Građanska alijansa, u saradnji sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, organizuje Potragu za ljudskim pravima za srednjoškolce/ke i njihove nastavnike/ce, koja će biti realizovana u Podgorici 7. decembra 2017. godine sa početkom u 10 časova u prostorijama EU Info centra. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU GOVORA MRŽNJE I SLOBODE GOVORA

Nakon dvodnevne obuke koju su prošli u petak i subotu (15. i 16. decembra 2017) učenici/e Srednje mješovite škole „Bratstvo-jedinstvo" iz Ulcinja, znaju razliku između govora mržnje i slobode govora koja se prema nekim istraživanjima sve više ne poznaje.

obuka-ulcinj

Obuku za vršnjačke edukatore/ke u okviru projekta „Montenegro without hate", proteklog petka i subote pohađalo je 33 učenika/ce pomenute škole. Oni su na dvodnevnom seminaru učili teorijski i praktično o ulozi učenika/ca u prevenciji i borbi protiv govora mržnje na internetu od profesorice italijanskog jezika i koordinatorke Volonterskog kluba Gimnazije „25. maj" iz Tuzi, Katrine Berišaj i koordinatorke medijskog programa Kristine Ćetković iz NVO „35mm".

Između ostalog učili su o toleranciji, te da nasilje ne treba rješavati nasiljem, da na internetu treba da budu oprezni, takođe kako da reaguju u različitim situacijama u kojima primijete nasilje, kako da prijave isto ali i pruže pomoć žrtvama nasilja i slično.

Obuku za srednjoškolske edukatore/ke završili su mladi iz Podgorice, Tuzi, Ulcinja i Bara. Oni će naredne godine realizovati aktivnosti u svojim zajednicama i školama kako bi nastavili da šire ideju „zajednica bez mržnje" i daju svoj doprinos borbi protiv govora mržnje i nasilja na internetu.

obuka-ulcinj2

NVO „35mm" u saradnji sa volonterskim klubovima gimnazija „Slobodan Škerović" iz Podgorice i „25. maj" iz Tuzi, kroz projekat „Montenegro without hate" radi na podizanju svijesti i razvoju vještina i znanja potrebnih za ideju zajednica bez mržnje. Projekt će biti realizovan od 1. oktobra 2017. do 30. aprila 2018. godine i finansiran je od Savjeta Evrope.

Glavni cilj pomenutog projekta jeste obrazovanje mladih o stigmatizaciji i diskriminaciji po etničkoj pripadnosti, religiji, nacionalnosti, polu, rodu i drugim osnovama. Želimo da istražimo kako mladi ljudi vide moguća rješenja i koga vide kao „heroje" koji mogu doprinijeti borbi protiv ksenofobije – strahu od drugih koji su različiti. Konačno, projekat će takođe podići svijest javnosti o idejama mladih o vrijednostima i izazovima života u multikulturalnoj Crnoj Gori.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa