Građanska alijansa

 • GRAĐANSKA ALIJANSA OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

  Građanska alijansa je objavila godišnji izvještaj za 2017. godinu. Read More
 • VRIJEME JE ZA OTVORENU PRIČU O KRONIZMU U CRNOJ GORI

  Zadatak svih nas je da ukažemo na krajnje negativnu praksu pristrasnosti pri dodjeli poslova i ostalih pogodnosti prijateljima ili provjerenim kolegama i stoga smo počeli sa objavljivanjem serije istraživanja na temu kronizma. Read More
 • FORMIRANA XVI GENERACIJA ŠDR

  Tim Škole demokratskog rukovođenja formirao je selekcionu komisiju, nakon što je na konkurs za novu generaciju pristiglo više desetina prijava. Read More
 • ANALIZA PRIMJENE ETIČKIH KODEKSA TUŽILACA,SUDIJA I POLICIJE

  Građanska alijansa je uradila analizu primjene Etičkih kodeksa državnih tužilaca, sudija i policije. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

VLADA DA POKAŽE SUŠTINSKU A NE FORMALNU SPREMNOST KAŽNJAVANJA NAPADA NA NOVINARE

Vlada ali i ostale državne institucije treba da pokažu i suštinsku a ne samo formalnu spremnost u kažnjavanju napada na novinare.

Sve dok javni funkcioneri ne shvate da su na funkcije delegirani od strane građana koji formiraju javnost i njeno mnjenje te da upravo ta javnost ima pravo da zna kako koriste svoja ovlašćenja, a konsekventno tome - da su novinari čuvari demokratije i da je odnos prema njima pokazatelj demokratičnosti jednog društva, borićemo se kroz čitav naš mandat i misiju - za zaštitu novinara i obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Podsjećamo da je ove godine, prema podacima Sindikata medija Crne Gore, prijavljeno šest napada na novinare/ke od kojih je najdrastičniji napad na novinara dnevnog lista „Dan" Vladimira Otaševića. Pomenuti slučaj je izuzetno važan s obzirom da je akter brat premijera Duška Markovića. Očekujemo od nadležnih državnih institucija da podrobno i detaljno ispitaju okolnosti u kojima je novinar Otašević radio, te javnost obavijesti o ishodu.

Ne treba preskočiti ni skorašnju prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici u slučaju novinara Tufika Softića kojom se smatra da država, odnosno nadležna tužilaštva su vodila nedjelotvornu i neefikasnu istragu u slučajevima napada na njega. Sutkinja je u pomenutom slučaju dosudila novinaru 7.000 eura odštete, jer ni nakon deset godina nisu pronađeni napadači, kao ni nalogodavci napada na njega.

Ne treba da nas se tiču samo slučajevi nekažnjivosti zločina nad novinarima u Crnoj Gori već svuda u svijetu, jer zbog razvoja digitalnih tehnologija više ne postoje granice. Kao primjer navodimo skorašnje ubistvo eksplozijom bombe novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je pred oči javnosti donijela istragu „Panama papira". Pomenutom istragom otkrivena je korupcija na Malti, ali takođe su dio istraživanja bili i korupcijski skandali širom svijeta koji vode i do naše zemlje.

Pozivamo Vladu, kao krovnu instituciju da preko svojih delegata iz policije, državne bezbijednosti a u sprezi sa inertnošću tužilaštva - ne sabotiraju Komisiju za praćenje istraga napada na novinare, i omoguće da se napadi na novinare i medije koji su potresali crnogorsku javnost proteklih godina konačno istraže do kraja kako bi se, ne samo izvršitelji već i nalogodavci, priveli k poznaniju prava i bili kažnjeni za zločine koji su višestruko oštetili društvo.

Srdačan pozdrav

Kristina Ćetković
Koordinatorka medijskog programa
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pogledajte

POSLJEDNJE NOVOSTI

NAJČITANIJE

TAGOVI

logo-yihr white logo-35mm white logo-e-balkan white logo-upr

Kontakt

Adresa: Studentska ulica, br. 21/a
               81000 Podgorica, Crna Gora
Tel/fax: +382 20 513 687
E-mail: office@gamn.org

Mapa