Kontaktirajte nas!

+382 20 513 687

Search
Close this search box.

Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori

Sjutra se navršava 25 godina od ratnog zločina Kaluđerski laz u kojem su pripadnici Vojske Jugoslavije ubili najmanje 15 albanskih civila koji su, bježeći od rata na Kosovu, spas pokušali pronaći u Crnoj Gori, te stradali na ovakav način. Ni nakon četvrt vijeka nijesu utvrđene odgovornosti i nije donijeta niti jedna osuđujuća presuda za ovaj ratni zločin koji se dogodio nadomak Rožaja, u selu Kaluđerski laz, kada su ubijeni pomenuti civili, među kojima je bilo djece, žena i starijih lica. Iako su ubistva počinjena na više lokacija, kompletan slučaj je nazvan po selu Kaluđerski laz, gde je 18. aprila iste godine ubijeno šest osoba.

Prva optužnica je podignuta 2008. godine, odnosno devet godina nakon ovog zločina. Komandant Prvog bataljona Treće lake pešadijske brigade Podgoričkog korpusa Druge armije VJ, Petar Strugar sa još 7 lica, pripadnika Treće čete Prvog bataljona, oslobođen je odgovornosti nakon prvostepene presude u suđenju za zločin u Kaluđerskom lazu pred Višim sudom u Bijelom Polju. Na ovu presudu Apelacionom sudu su upućene žalbe od strane tužilaštva, ali i žalba advokata oštećenih. Apelacioni sud je godinu dana kasnije donio presudu kojom je žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda.

Građanska alijansa i ove godine organizuje komemoraciju povodom ovog ratnog zločina, odnosno, polaganje cvijeća u Kaluđerskom lazu u 10.00h, te pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže.

Nakon toga, komemeracija će se održati i u Novom Selu, Kosovo u 12h, u kojem se nalazi posmrtni ostaci dijela žrtava.

Veoma važna aktivnost kojom ćemo zaključiti ovaj događaj jeste sastanak na kojem će se formirati Mreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, među kojima će biti prepoznati aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu, kao i članovi porodica žrtava ratnih zločina.

Događaj je dio projekta „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Sadržaj ovog saopštenja je isključiva odgovornost Građanske alijanse i ne odražava nužno stavove Evropske unije, niti UNDP-a.

Podijeli na društvenim mrežama 

Posljednje novosti

Kaludjerski laz
Na godišnjicu ratnog zločina Kaluđerski laz, Građanska alijansa formira Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori
Konkurs_vizual_novi
Oglas za prevodioca za ukrajinski - ruski jezik
IMG_6135
Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse
Dan Roma_vizual (2)
Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori: vrijeme je za konkretna djela
Slika 2
Počinje forum Škole političkih studija: Crna Gora na putu ka EU: Ljudska prava od standarda do prakse

Pretraga